Így válaszolhatja meg a Tarot kártya az Igen/Nem kérdéseket
Így válaszolhatja meg a Tarot kártya az Igen/Nem kérdéseket

Akár szereted, akár utálod, ha Tarot kártyával dolgozol, egy bizonyos ponton eljön a pillanat, amikor „igen vagy nem” kérdéssel fordulnak Hozzád. Még az is lehet, hogy Te magad fogod ezt a kérdést feltenni.

Akkor is, ha nem vagy profi Tarot-olvasó, valószínűleg kedved támad hébe-hóba személyes „igen vagy nem” választ kérni egy-egy kérdésre. Következzék most öt biztos módszer, amelyek segítségével tökéletesítheted az „igen vagy nem” kérdések megválaszolását Tarot kártya segítségével.

Mindenekelőtt válaszoljunk egy gyakori kérdésre: használható-e a Tarot kártya az „igen vagy nem” tudakozódásra?

Hogyan érdemes elvégezni az „igen vagy nem” Tarot kártya olvasást?

Sok vita folyik arról, hogy az „igen vagy nem” kirakások mennyire méltók a Tarot-hoz, illetve mennyire is pontos a felelet, ha nem két, hanem rögtön hetvennyolc válasz lehetséges.

Kétfajta ellenvetés szokott lenni: az egyik azt mondja, hogy a kártyák összetett jelképrendszere miatt alig akad pár, amelyik egyértelmű választ adna, a másik pedig úgy vélekedik, hogy a Tarot-hoz nem méltó holmi pénzfeldobásos, primitív „jóslás”.

Persze, akadnak olyanok is, akik szerint az egész humbug, önámítás, de az az ő dolguk. Szerintem meg az ateista materializmus önámítás és a tudomány istenítése tévképzet, de ez meg az én dolgom.

A jövő képlékeny ám kifürkészhető

Azt mindenképpen tartsd szem előtt, hogy a jövő nincs kőbe vésve, és Te vagy az életed kovácsa, úgy, hogy ez egy sok milliárd szereplős közös játék, ahol mindenki hat közvetve vagy közvetlenül a többiekre.

Természetesen a jelenben feltett kérdésünkre kaphatunk pontos Igen vagy Nem választ a jövőben, vagy feltárva a múltat, de a döntést most szükséges meghoznunk. Ahhoz, hogy élni tudjunk a szabad akaratunkkal, választanunk szükséges.

Az „igen vagy nem” kérdések korlátozhatják az üzenet értelmét

Érdemes meggondolni, hogy biztosan Tarot-ra van-e szükséged, ha egy igen vagy nem döntést akarsz hozni. A Tarot egyik szépsége ugyanis éppen az, hogy feltárja, mi rejlik egy helyzet mögött!

A Tarot bepillantást enged a környező energiákba és hatásokba, valamint tanácsokat adhat a legjobb döntések meghozatalához. Éppen emiatt a feltáratlanul hagyott „igen vagy nem” válasz meglehetősen korlátozó lehet.

Másként fogalmazva, Tarot kártyát vetni igen vagy nem kérdésre olyan, mint ruhaszárításra használni egy hegedűt – habár valóban alkalmas rá, de talán inkább zenélni kéne vele.

Viszont az „igen vagy nem” kérdésre olyan választ adhat a Tarot, ami már túlmutat az érmefeldobás bonyolultságán, de erről egy picit később. Előbb lássuk a könnyű utat, pár módszert az egyértelmű válasz megszerzésére.

a feltáratlanul hagyott „igen vagy nem” válasz meglehetősen korlátozó lehet
a feltáratlanul hagyott „igen vagy nem” válasz meglehetősen korlátozó lehet

Igen vagy nem kérdés egyszerű megválaszolása: a „rendes vagy fordított” Tarot kártya

Ez a legegyszerűbb módszer. Keverd meg a Tarot paklit, majd húzz ki egy lapot. Ha a Tarot kártya rendesen áll, akkor a válasz Igen, ha fejjel lefelé áll, akkor pedig Nem. Egyszerű, mint a faék, igaz?

Persze ez akkor működik igazán, ha a kártyacsomag felét a keverés előtt megfordítod, hogy egyenlő számban (39-39) legyenek a lapok.

Ez egy nagyon egyszerű technika, és valóban egyszerű választ ad, és nem teszi lehetővé az alaposabb elemzést.

Három (hat vagy kilenc) lapos megoldás: Igen, Nem vagy Talán

A három lapos megoldás picit összetettebb választ eredményez, de cserébe nem kell annyit keverni a lapokat, utána meg szétválogatni a paklit.

Egyszerűen válassz ki 3, 6 vagy 9 lapot, amelyek közül 1-1 jelképezi az Igen, a Nem és a Talán válaszokat. Például a Nap és a Diadalszekér Igen, a Szeretők és a Bolond a Talán, míg az Ördög és a Torony a Nem jelentéssel bírhatnak.

Ezt követően keverd meg a lapokat alaposan, majd húzz ki egyet. A válasz kézenfekvő lesz.

Igen, Nem vagy Talán
Igen, Nem vagy Talán

Gondolkodj rugalmasabban

A határozott igen vagy nem válasz meglehetősen rideg, végletes és emiatt túl sok mozgásteret nem is enged látszólag – miközben jól tudjuk, hogy a jövő nagyon is képlékeny az esetek többségében.

Kedvező vagy kedvezőtlen kártyák

Az „igen vagy nem” kérdéstípus rugalmasabbá tehető azzal, hogy helyettük a „kedvező vagy kedvezőtlen” kifejezéseket használjuk. Ez ugyanis teret enged a körülmények megváltozásához és megváltoztatásához, ahogyan az az életben is történik.

Mondhatod azt is, hogy valószínű, vagy valószínűtlen, vagy nagyon valószínűtlen, hogy tovább lágyítsd az „igen vagy nem” válaszok ridegségét.

Az Igen, Ha… Nem, Ha kirakás – példával

Úgy gondolom, hogy a Tarot-ban az Igen és a Nem válaszok gyakran feltételesek, vagyis a határozott és végletes „Igen” helyett inkább feltételes Igen-t (vagy Nem-et) érdemes mondani: „igen lehet, ha ez a dolog megtörténik”, vagy „igen, ha egy adott helyzet a jelenlegi állapotában marad”.

Tegyük fel, hogy tudni akarja valaki, hogy vásárolni fog-e autót ebben az évben. Erre kihúzod a Diadalszekeret, ami több szempontból is egyértelmű Igen-nek fordítható (autó = kocsi, csak hogy a legnyilvánvalóbbat mondjam).

De ez tényleg azt jelzi, hogy autót vásárol? Inkább adj hozzá egy „Igen, ha” részt az értelmezéséhez. Mert pont a Diadalszekér hordoz olyan értelmet, hogy kitartó munka, összpontosítás, vágyak és érzelmek megregulázása, céltudatosság, haladás.

Emiatt aztán a válasz sokkal inkább így értelmezhető: Igen, autót fog vásárolni, HA eltökélten, minden erejét a cél elérésére fordítva, rendületlenül halad a megvalósítás felé. Nem vesz autót, csak mert egy kártya azt mondta, hogy venni fog… és emiatt aztán hátradől, lazán és nem is foglalkozik a kérdéssel!

Olyan ez, mint a lottó: hiába mondja a kártya, hogy nyerni fogsz – ha nem veszel lottót…

Most tegyük fel, hogy ugyanarra a kérdésre kihúzod a Kardok Ötöst. Ez önmagában Nem jelentéssel bírna, hiszen a Kardok Ötös konfliktusra, vereségre, kellemetlen nézeteltérésekre, övön aluli ütésekre, aljasságra utal.

De ez biztos, hogy Nem-et kell jelentsen? Sokkal inkább értelmezhető úgy, hogy valószínűleg Nem fog autót vásárolni, mert konfliktusokba kellene keverednie, ki kellene szúrnia másokkal, vagy éppen önmagával megalkudnia.

Tehát mindkét esetben nyitva hagyod így a lehetőséget – az Igennél a kitartó munka a feltétel, a Nemnél pedig az, hogy aligha vállalja fel mindazt a nehézséget, veszekedést, bajt, ami az autóvásárlással járna.

Igen vagy nem – pár jó tanács a Tarot használatáról

Következzék még négy tanács, amelyek által még pontosabb lehet az előrejelzésed a Tarot használatával:

  1. Legyél fegyelmezett. Ne húzz ki további kártyákat, ha nem tetszik a válasz. Inkább gondolkodj el a válaszon magán.
  2. Legyél felkészült lélekben. Ne tedd fel a kérdést, ha nem akarod tudni a választ!
  3. Vigyázz a lehúzó, negatív kérdésekkel. Ha önsorsrontó, mártíromságot igazoló kérdésekre keresik a választ, inkább fogalmazd át, mintsem hogy rásegíts az egójátszmájukra!
  4. Vigyázz a dupla vagy terelő kérdésekkel. Ha a feltett kérdés valójában kettős, vagy szuggesztív, akkor ugyancsak érdemes átfogalmazni a kérdést.

A legfontosabb azonban az, hogy tudatosítsd a kérdezőben, a kapott válasz mindig a jelenlegi helyzet alapján érvényes – ha változtat az élete menetén, az eredmény is más lesz. Mindenki maga kovácsolja a saját életét.

Ismerd meg részleteiben az összes Tarot lap értelmét! Gyere és vegyél részt az online Tarot tanfolyamunkon, ahol Magyarországon eddig sosem oktatott részleteket és a Tarot valódi titkait ismerheted meg.

Dr. Peter T. Sinclair

Képek: pixabay